Źródło: http://bio-nutrition.pl/
Naturalne dodatki do żywności, czyli tzw. zdrowe E to sposób na nadanie produktom czy daniom określonych właściwości odżywczych lub pod kątem konsystencji, koloru czy smaku. Można to zwykle osiągnąć w naturalny sposób, bez stosowania sztucznie tworzonych związków chemicznych. Substancje i składniki pochodzenia naturalnego są zwykle bardziej wartościowe, łatwiej przyswajalne, choć czasem na etykiecie oznaczone symbolem E, pochodzą w pełni z natury.
Dlaczego warto postawić na naturę?
Od wielu wieków ludzie odżywiali się dzięki temu, co dostarczała im natura. Zmiany, jakie zaszły w XX wieku, miały ogromny wpływ na to, co pojawia się na talerzu. Chemiczne, czasem bardzo niezdrowe dodatki do żywności używane były, aby poprawić jej właściwości i estetykę, bez głębszej refleksji dotyczącej oddziaływania na organizm. Choć obecnie tendencje te się zmieniają, warto już teraz wybierać produkty organiczne, naturalne oraz wartościowe dodatki do nich.
Zdrowa i urozmaicona dieta to podstawa działania
Zawsze, jeżeli decydujesz się na zdrowe dodatki do pożywienia, musisz pamiętać, że to właściwa pełnowartościowa dieta powinna być podstawą Twojego odżywiania. Żaden suplement diety nie zastąpi w pełni odpowiedniej diety. Mimo to warto skorzystać z gotowych wartościowych produktów o dopracowanych składach, by móc zapobiegać niedoborom i równoważyć błędy żywieniowe.
Planujesz swój sposób odżywiania czy też opracowujesz nowe składniki diety dla określonej grupy osób? Z pewnością chcesz, aby oprócz osiągania zamierzonych celów takich jak lepsze samopoczucie, zdrowie czy redukcja wagi, dieta była również smaczna i zdrowa. Stosując wysokiej jakości produkty pochodzenia w pełni naturalnego, często w skondensowanej, łatwiejszej do przyswojenia formie urozmaicasz jadłospis i pomożesz w osiąganiu odpowiednich wartości odżywczych nawet przy redukcji kaloryczności dań. Sprawdź jeszcze dziś naturalne dodatki do jedzenia dostępne w Bio-nutrition i wybierz produkty, które pomogą w osiągnięciu Twoich celów żywieniowych.