Blanszownik ślimakowy to urządzenie przeznaczone do blanszowania produktów warzywnych między innymi takich jak marchew, seler, burak, ziemniak czy nawet pieczarka. To innowacyjne rozwiązanie doskonale sprawdza się w domowej kuchni, jak i również restauracji. Urządzenie składa się przede wszystkim z dwóch części, a mianowicie blanszującej i chłodzącej. Wkładane surowce zostają doprowadzone do kosza zasypowego blanszującej części, gdzie wpadają do koryta ślimaka blanszującego. Surowiec w tej części jest przetrzymywany w kąpieli o wysokiej temperaturze. Wstęga ślimaka tworzy komory, gdzie gromadzi się produkt. Gdy surowiec przejdzie przez całą długość koryta, wypływa na transporter ślimakowy, gdzie jest oddzielany od wody technologicznej. W późniejszym procesie jest podawany do części chłodzącej. Po przebyciu całej drogi koryta trafia do podajnika wynoszącego. Aby zachować prawidłowy proces blanszowania czy chłodzenia urządzenie zostało wyposażone w pompy, które mieszają wodę. Czas pobytu produktu w urządzeniu jest regulowany. Najkorzystniejsze zalety tego produktu to przede wszystkim jednorodny efekt blanszowania, dokładna kontrola temperatury, jak i również bardzo higieniczna konstrukcja, co daje bardzo prosty sposób czyszczenia. Blanszownik ślimakowy bardzo dobrze się sprawdza i jest często wykorzystywany przez odbiorców. Warto korzystać z nowoczesnych rozwiązań, które w dużej mierze mogą przyczynić się skrócenia czasu pracy, a także zapewniają ogromną wygodę w użytkowaniu przemysłu spożywczego.