Każdy z Nas, zna przetwory mleczne które są homogenizowane. Na co dzień korzystamy z różnego rodzaju śmietan i serków. Ale czy ktokolwiek z Nas zastanawiał się, dlaczego te produkty zaliczane są do homogenizowanych? Homogenizacja to mieszanie dwóch lub więcej składników, które w naturalny sposób są niemieszalne. Ten proces wykorzystuję się nie tylko w branży mleczarskiej, ale również w farmakologii oraz kosmetologii. Korzysta z niego również przemysł biotechnologiczny oraz chemiczny.
Proces ten możliwy jest dzięki urządzeniu jakim jest homogenizator. Homogenizator dzieli się na kilka rodzajów, najpopularniejsze dwa to homogenizator wirnikowy oraz ciśnieniowy w którym substancje są przeciskane przez wąskie szczeliny pod dużym ciśnieniem. Dzięki wykorzystaniu homogenizatora uzyskuję się jednolitą i trwałą mieszaninę z kilku normalnie niemieszalnych składników. Jak wspomniane było wyżej, homogenizator ma wiele zastosowań w różnorodnych gałęziach przemysłu. Dba o potrzebne Nam kosmetyki, jak i produkty mleczarskie.
To właśnie dzięki niemu możemy cieszyć się z korzystania produktów kosmetycznych oraz zajadać nasze ulubione produkty mleczne.