Zarówno pracownicy kuchni, jak i kelnerzy, potrzebują odpowiedniego ubioru. Odzież dla gastronomii, ze względu na kontakt z żywnością, musi spełniać określone normy. Zawód kucharza wiążę się również ze znacznym ryzykiem zabrudzeń i pracą w trudnych warunkach. Jakość ubrań pracowników z branży gastronomicznej jest więc wyjątkowo istotna. Na co zwrócić uwagę przy ich doborze? Zobacz więcej na https://www.maroni.pl
Odzież dla gastronomii powinna być wykonana z materiałów spełniających kilka ważnych funkcji. Przede wszystkim, musi chronić przed oparzeniem gorącą cieczą lub olejem. Szczególnie w dużych restauracjach, w których panuje pośpiech, dochodzi czasem do wypadków. Należy zadbać o odpowiednią ochronę pracowników. Kolejną istotną właściwością materiału jest jego plamoodporność. Gotowanie przez wiele godzin bez zabrudzenia ubrań jest praktycznie niemożliwe. W renomowanych lokalach gastronomicznych schludny wygląd personelu odgrywa szczególną rolę.
Cechą tkaniny o największym znaczeniu dla komfortu pracowników jest jego przewiewność i odprowadzanie wilgoci. Odzież dla gastronomii noszona jest w specyficznych warunkach. W pomieszczeniach kuchennych często panują wysokie temperatury. W powietrzu obecne jest wysokie stężenie pary wodnej. Aby zachować zdolność do wydajnej pracy w gorącym i parnym pomieszczeniu, warto zadbać oddychające ubranie. Oprócz kitla, spodni i fartucha kucharskiego, powinno się pamiętać również o odpowiednich butach. Aby zapewnić pracownikom bezpieczeństwo, podeszwy obuwia noszonego w kuchni muszą być antypoślizgowe.